Oss språknördar emellan

Jag fick se reklam med bl. a. följande uttryck häromdagen:

Från vårat egna bageri

Oss språknördar emellan – Finn två fel, eller finn i alla fall ett fel i uttrycket ovan!

Vad händer med vårt svenska språk? Som den genuine språkälskare jag är skaver det ibland när jag ser reklam och olika texter. Själv skulle jag vilja säga: Vårt eget bageri. Vad säger du?

Vårat är talspråk (till viss del dialektalt), det skrivs vårt.

När det gäller böjningen har jag lärt mig att det heter t ex följande:

Min egen båt, mina egna båtar, mitt eget hus, mina egna hus.

Varför är det då så vanligt förekommande att människor idag skriver pluralböjningen egna före ett substantiv i singular?

Min egna båt – mitt egna hus

Är det möjligen korrekt numera? När jag undersöker saken inser jag att det egentligen inte är korrekt men att eget mer och mer ansluter sig till hur adjektiv som t ex vaken och sliten böjs. I artikeln nedan hittar jag bl a följande:

”När vi nu möter former som min egna hund och mitt egna hus, är det helt enkelt så att egen fullt ut anslutit sig till den normala adjektivböjningen. Att ett ord med en udda (eller ska vi säga egen) böjning ansluter sig till ett större mönster är inget konstigt. Det är snarare förutsägbart.”

Vill du läsa mer om detta så har du länken här: https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/spr%C3%A5kfr%C3%A5gan-en-s%C3%A4regen-b%C3%B6jning-av-egen-1.89613

Jag instämmer med författaren: ”Vi som har tillägnat oss den gamla böjningen behåller naturligtvis den livet ut, men de yngre kommer sannolikt inte att följa oss i böjningsspåren.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s