Härlig nostalgi på Norrahammars Industri- & Bygdemuseum

Vill du återuppleva din barndom och ungdom ska du gå på museum sägs det. Idag fick jag uppleva lite grand av det. Tänk att det som var min verklighet när jag var barn nu visas på museum! Så gammal känner jag mig inte.

Det blev en underbar nostalgi för mig att gå på julmarknad i Norrahammars Industri- & Bygdemuseum. Även Radiomuseet var öppet.

Två av telefonerna ovan, de vita modellerna, hade vi hemma. Någon kobratelefon hade vi inte men jag tror att min moster hade det.

Som Hovslättsbo, sen tre år tillbaka, tycker jag det är intressant att lära känna min nya hembygd.

Dessa planscher är riktigt roliga och sedelärande. Vem vill vara en Slarv-Nicke när man kan vara en Ideal-Pelle? 🙂 🙂

Här ser vi ett gammalt klassrum. Eftersom jag arbetat många år som lågstadielärare kände jag mig riktigt hemma. Tänk vilken förändring skolan genomgått sen jag själv började första klass hösten 1970.

Jag tycker det var bättre med de gamla bänkarna där varje elev fick ha sina grejer. Jag minns hur roligt jag tyckte det var att göra det fint i bänken. Så hade vi pennor och suddgummin i det lilla facket längst fram. Jag minns att jag hade flera suddgummin som doftade så gott. Idag har de flesta elever inga egna bänkar. Under min tid som lärare ändrades det så att eleverna skulle ha sina saker i lådor på rullvagnar istället. Jag vet fortfarande inte varför. Då fick de står där och trängas när de skulle hämta eller lämna grejer och det är svårare att hålla ordning i en låda. Sin egen bänk hade man ju koll på hela tiden. Nu kanske jag låter mossig men när det gäller detta så tycker jag att det var bättre förr. 🙂 🙂 🙂

Det fanns en orgel i klassrummet. Ofta sjöng man en psalm och hade morgonbön. Jag tycker det är mycket ledsamt att vårt land har avkristnats så till den milda grad att vi knappast får nämna namnet Jesus eller Guds välsignelse i skolan. Jag minns en präst som talade på en sommaravslutning när jag arbetade i skolans värld. När han avslutade sitt tal sa han följande: – Nu skulle jag vilja önska er Guds välsignelse men det får jag inte….och sen avslutade han på något annat vis. Visst är det tokigt? Inte är det väl fel att önska någon Guds välsignelse?! Om man inte vill ha det så kan man väl bara säga för sig själv att man inte tar emot det. Gud tränger sig inte på den som inte vill veta av honom.

Jag vet inte om regering, riksdag och vi svenskar tycker att vårt land har blivit bättre sen vi avkristnats. Det tycker inte jag. Jag tycker det är ett våldsamt Sverige vi lever i idag. Jag tror att både invånarna och samhället skulle må bättre om vi började anamma Bibelns budskap.

Jag gillar denna tavla. Nu kanske jag sticker ut hakan men jag håller med. Att svära är brist på bildning. Jag tycker det är helt galet med alla svordomar man hör överallt, inte minst i TV. Som vi sår får vi skörda. Vi får de ungdomar vi uppfostrar. Hör barnen svordomar hela tiden i filmer, TV-program och annat så anammar de detta språk. Vuxna ska vara förebilder men tyvärr fungerar inte detta så värst bra. Många vuxna svär i var och varannan mening och jag förstår egentligen inte varför. Vårda ditt språk människa!

Titta så fina textilier från bygden!

Jag säger ofta att jag är oerhört tacksam för min tvättmaskin. Tänk vilket slit det var förr när de tvättade för hand. Vilken teknisk utveckling det har varit på 100 år! Jag tycker det är helt enormt.

Här ser vi ett par andra gamla miljöer.

Jag gick vidare till radiomuseet. Det var en rolig upplevelse. Nedan ser vi en grammofon och en gammal radio.

Här ser och hör vi en gammal grammofon spela upp sången ”Kom lilla flicka valsa med mig”. Personalen på museet vevade upp grammofonen innan så att skivan skulle snurra. Den sången hade jag lärt mig utantill på piano och jag minns att jag spelade upp den när jag gjorde inträdesprovet till musikskolans pianoundervisning i början av 70-talet. 😊 Härliga minnen!

Personalen var väldigt trevlig och berättade gärna om de olika radioapparaterna och grammofonerna. Här ser vid den grammofon som Gustaf V hade på slottet.

Jag kommer att besöka museet igen. Det fanns så mycket att uppleva. Jag rekommenderar dig också att göra ett besök där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s