Gubbatäcke

Jag tog min lärarexamen i december 1984 och arbetade sen en termin i Gränna. Det var svårt att få arbete här i Småland men jag sökte i hela landet och fick ett arbete i Jämtland, närmare bestämt i Strömsund, 10 mil norr om Östersund. Jag flyttade dit i augusti 1985.

Våren 1986 började jag på vävkurs. Det var jätteroligt. Vi fick göra allt från grunden med att sätta upp en väv. Vi vävde löpare, plädar, dukar och ranor. Jag vill presentera den rana jag vävde. Vävtekniken kallas bunden rosengång, gubbaväv eller gubbatäcke. Jag brukar kalla den Gubbar och gummor. Vi fick välja bland olika yrken och figurer. Här nedan ser vi städerskor, hjärtan, sockerbagare, katter och nyckelpigor. Jag vet inte vad den blå gubben ska föreställa.

Här ser vi…ja, vad är det, soldater kanske? Så ser vi fotbollsspelare med bollar och folkdansare.

På den sista bilden ser vi sjuksköterskor och präster.

Jag tycker att den är riktigt rolig. Under en period hade jag den inte upphängd för jag tyckte inte den var modern men nu hänger den på väggen igen. Den är ett fint minne från mina år i Jämtland och en kul prydnad här hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s