Hjärtlig citron till rabarbermarmeladen

Jag har gjort rabarbermarmelad ikväll och plötsligt när jag skar en citron uppenbarade sig detta ljuvliga lilla citronhjärta. Små ting kan ge stor glädje. Det gäller att se det stora i det lilla.

Jag gjorde två satser rabarbermarmelad med kardemumma och en sats rabarbermarmelad med stjärnanis. Båda blev goda.

När jag hade hällt upp all marmelad på burkar tog jag upp de två bitarna av stjärnanis och stoppade in i munnen (en i taget) för att ta vara på all marmelad. Mmmmm, så gott! Marmeladen runt stjärnanisen var helt underbar. En smakupplevelse!

Det finns massor av recept på nätet och de flesta är likadana: rabarber, citron och socker. Så kan man smaksätta med något om man vill. De rekommenderar syltsocker men jag tar vanligt socker. Det går lika bra. Man kokar marmeladen 20-30 minuter längre än vad som står i receptet (för att den ska tjockna) och så häller man i ett rågad kryddmått natriumbensoat (1/2 gram) per kilo färdig marmelad när man tagit bort grytan från spisen och marmeladen slutat koka. Natriumbensoat tål inte 100 grader för då mister den sin verkan. Jag tycker detta är smart för vanligt strösocker är mycket billigare än syltsocker. I de flesta recept står det dock syltsocker. Bara byt ut det mot strösocker om du vill spara pengar och tillsätt ett konserveringsmedel istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s