Slottsbesök på Versailles idag

Idag styrde vi mot Versailles där gästerna skulle besöka Solkungens slott. Solkungen, ja det var Ludvig XIV. Han hade ett riktigt stort ego. Han tyckte att allt skulle kretsa kring honom precis som allt kretsar kring solen. Hans pappa hade en jaktstuga i Versailles och för att cementera sin makt lät han uppföra detta praktfulla slott. Det var här de franska kungligheterna levde i sus och dus medan folket fick det sämre och sämre. Det resulterade till slut i att folket gjorde uppror, den franska revolutionen startade. Här ser vi Ludvig XIV.

Efter slottsbesöket blev det dags för picknick, inte i det gröna som vi i Vernon men i alla fall nära slottet.

På eftermiddagen var Niklas och jag ute och åkte för vi skulle handla varor och förbereda morgondagens korvpicknick i Luxemburg. Här passerar vi Gare de l’Est, Östra stationen i Paris. Då fick jag ljuva minnen. Jag bodde i Troyes, Frankrike under 1988 och det var på Gare de l’Est vi tog tåget till Troyes. Här har vi åkte många turer.

Gare de l’Est är en av sex stora järnvägsstationer i Paris. Den stora centralen öppnade 1849. 1931 dubblerades storleken på stationen då man byggde en likadan byggnad som var symmetrisk med den gamla byggnaden. Härifrån kan man åka österut i Frankrike samt till Tyskland och Schweiz. Älskade Gare de l’Est!

På kvällen var Niklas och jag ute och åt en god middag på en restaurang på vår gata, Boulevard Poissonière. Det var en härlig kväll då vi kunde sitta ute och maten var utsökt.

Vi bor på Les Grands Boulevards som är ett samlingsnamn för åtta boulevarder som avlöser varandra och löper från Madeleinekyrkan till Place de la République. Det är följande boulevarder:

De la Madeleine, des Capucines, des Italiens, Montmartre, Poissonnière, Bonne Nouvelle, Saint-Denis, Saint-Martin.

De byggdes på 1700-talet och följer 1300-talets stadsmur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s