Fader vår som är i himmelen

I denna oroliga tid då coronaviruset sprider sig bör vi vara riktigt noggranna med handhygienen. Jag läste att man bör tvätta händerna i 30 sek. Någon skrev att det kan vara ett bra tillfälle att be bönen Fader vår under tiden som man tvålar in händerna och tvättar dem i varmt vatten. Jag har börjat göra det och ber alltså Fader vår flera gånger om dagen nu. Det är helt underbart. Vilket fint tillfälle att få närma sig Gud mitt under handtvätten och då känns denna procedur ännu mera meningsfull. Jag rekommenderar det till alla.

Fader vår som är i himmelen.
Helgat varde ditt namn.
Tillkomme ditt rike.
Ske din vilja, såsom i himmelen
så ock på jorden.
Vårt dagliga bröd giv oss idag,
och förlåt oss våra skulder,
såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro,
och inled oss icke i frestelse
utan fräls oss ifrån ondo.
Ty riket är ditt och makten och härligheten
i evighet.
Amen. 

Denna bön är hämtad från 1917 års översättning och det var den jag lärde mig när jag var liten. Den sitter kvar och jag har fortsatt att be den när jag ber själv. För ca ett halvår sen bestämde jag mig för att börja be enligt den nya översättningen. Ja, den är inte längre ny, den är från 1981. Jag tyckte det var på tiden att anamma den ”nya” översättningen eftersom det nu är 39 år sen den introducerades.

Vår Fader,
du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske,
på jorden så som i himlen.
Ge oss i dag vårt bröd
för dagen som kommer.
(alternativt: Ge oss i dag det bröd
vi behöver.)
Och förlåt oss våra skulder,
liksom vi har förlåtit dem
som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning,
utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket. Din är makten och äran i
evighet.
Amen.

När jag nu skulle börja be under handtvätten insåg att jag inte är helt säker på texten från 1981 års översättning så jag ber den gamla Fader vår. Det går bra det också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s