Lingonsylt med olika sockerhalt

Nu har jag experimenterat och haft det riktigt roligt. Jag har nämligen kokat lingonsylt. Den första laddningen jag gjorde blev gudomligt god men jag tycker att den är för söt. Den har ca 20% sockerhalt. Jag gjorde efter följande recept:

1,8 liter lingon + 2 dl vatten + 3 dl syltsocker + 2 dl socker

Efter att jag lagt ut bilder på sociala medier och frågat hur andra gör fick jag en del bra tips. En god vän gör enligt receptet ovan men tar halva mängden socker. Jag gjorde dubbel sats och använde då:

3,6 liter lingon + 4 dl vatten + 3 dl syltsocker + 2 dl socker

Lingonsylten blev jättegod men något syrligare än den första.

Så fick jag tips om att söta med honung istället för med raffinerat socker. Jag gjorde då så här:

1 kg lingon + 1 dl vatten + 3 dl honung

Jag kokade lingon och vatten och lät det svalna ganska mycket. Sen blandade jag i honung. Om man värmer honung för mycket så försvinner vissa nyttiga egenskaper hos honungen. Redan vid 40 grader börjar honung förlora en del av sina antibakteriella egenskaper.

Den honungssötade lingonsylten blev god och man känner smaken av honung. Detta måste väl vara en riktig hälsobomb: lingon + honung.

Jag läser följande på Wikipedia: Lingon är rika på vitamin A, B, C, E, men innehåller också andra viktiga ämnen som fosfor, järn, kalium och kalcium för att nämna några. Lingon innehåller också viktiga antioxidanter som stärker vårt immunförsvar och skyddar vår kropp mot fria radikaler.

Under följande länk finns en massa intressant info om honung: https://www.mabra.com/mat/honung-hur-halsosamt-som-helst/

Jag gick till en granne och köpte honung som är producerad här i närområdet – Tallkullens egen honung.

Jag gjorde också rårörda lingon som är min favorit just nu. Oh, så gott!

Jag blandade 5 dl lingon med 1 dl socker. Jag rörde tills sockret smälte och vissa bär blev lite mosiga. Sen var det bara att hälla upp i en burk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s