Auguste Renoir på Musée d’Orsay

Sommaren 2003 besökte jag konstmuseet Musée d’Orsay för första gången. Det är ett konstmuseum som invigdes 1986 och är inrymt i en gammal järnvägsstation, Gare d’Orsay, och ligger centralt i Paris på vänstra stranden av floden Seine. Det ligger mitt emot Jardin des Tuileries (Tuileriträdgården) i anslutning till Louvren. Kartan nedan är hämtad från Google Maps.

Gare d’Orsay byggdes 1898-1900 inför Världsutställningen i Paris 1900. Gare d’Orsay blev då ändstation för järnvägarna i sydvästra Frankrike fram till 1939. Efter det användes den för förortstågens tjänster. En del av den blev postcentral för leveranser till soldaterna under andra världskriget. Stationsbyggnaden har också fungerat som hotell och den har använts vid uppsättningen av flera filmer.

År 1970 fick man tillåtelse att riva stationen men dåvarande kulturminister accepterade inte att ett hotell skulle byggas där. Istället började Frankrikes museinämnd diskutera möjligheten att inrätta ett museum i stationsbyggnaden. Sagt och gjort! År 1978 utsågs byggnaden till historiskt minnesmärke och då utlystes en tävling för att utforma ett museum. Ombyggnaden pågick i sex år och i december 1986 invigdes Musée d’Orsay av François Mitterrand.

Jag besökte Musée d’Orsay tillsammans med Hanna-Sara, en vän som är mycket konstintresserad. Jag tror det var då hon väckte mitt konstintresse lite mer och efter det har jag uppskattat konstverk på ett nytt sätt och njuter av att titta på tavlor.

Jag köpte denna poster som jag ramat in. Målningen heter Jeunes Filles au piano (Unga flickor vid piano) och är skapad av Auguste Renoir. Eftersom jag själv har spelat piano sen unga år tyckte jag den passade bra hemma hos mig. Tidigare hade jag den uppsatt över pianot men där har nu en annan större tavla tagit plats och denna tavla har fått flytta till trappnedgången till bottenplan. Där gör den sig fint.

Jag kan varmt rekommendera ett besök på Musée d’Orsay. Jag tror jag föredrar det framför Louvren. Visserligen är det roligt att ha varit på Louvren och sett Mona Lisa men nästa gång skulle jag hellre välja Musée d’Orsay. Det är en väldigt speciell byggnad och man ser tydligt att det varit en järnvägsstation. Det är inte lika stort men det finns massor av underbara tavlor där. Man hittar också flera av Claude Monets vackra konstverk.

Oj, vad jag längtar till Paris! ❤️ 😃

Jag lägger in några bilder som jag tog 2003. Dessa har jag alltså fotograferat från mitt album. Kanske jag kan inspirera någon att göra ett besök på denna mycket speciella ”järnvägsstation”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s