Minns du sången-dagen gav oss både styrkeboost, nostalgi och gemenskap

Jag har haft en underbar dag i min kyrka, Pingstkyrkan i Jönköping. Det blev en boost på många sätt! Vi träffades kl 13.45 och fick våra platser på estraden. På min ena sida fick jag en ny trevlig bekantskap, Birgitta från Huskvarna. När vi pratat en stund visade det sig att hennes son är gift med Anna, en tjej som också vuxit upp strax utanför Nybro och precis som jag varit med i Alsterbro Filadelfia under uppväxtåren. Världen är liten.

Generalrepetitionen startade och jag tror att alla trivdes gott. Det blev en kvarts paus med fruktstund. Vi var klara ca kl 17.00 och fick en timmas paus med fika.

Kl 18.00 drog konserten igång med finaste eldsjälen Anders Jaktlund i spetsen. Han har betytt väldigt mycket för Pingströrelsens sång- och musikliv och det var jätteroligt att få sjunga under hans ledning. Han är musikalisk och rolig. Många människor hade samlats. Jag vill egentligen inte kalla det konsert för publiken fick sjunga med och texterna visades på storbildsskärmarna. Det blev en härlig allsång, mångdubbel sångarglädje helt enkelt.  😃  😃  😃  😃  😃  😃  😃 

Vi har sjungit sånger som sjöngs i Pingstförsamlingarnas sångarskaror under 70-, 80- och 90-talen. Dessa sånger har fantastiska texter och jag saknar dem faktiskt. När jag sjunger blir jag stärkt och välsignad. Jag vill kalla dessa sånger förkunnande lovsång. Vi sjunger om Jesus, förmedlar bibelord och uttrycker vad han betyder för oss och hur han hjälper oss i livet. Andra sånger kallar jag berättande lovsånger. De kan handla om olika episoder vi har gått igenom och hur hjälpen från Gud har varit ovärderlig, ja, vilken tröst och styrka det är att vandra med Jesus.

I våra kyrkor idag sjungs mest en annan form av lovsång. Det är en tillbedjan till Jesus där vi berättar för Jesus hur mycket vi älskar honom och vad han betyder för oss. För egen del pratar jag mycket med Jesus när jag är hemma, kör bil eller är ute i naturen. Då lovsjunger jag Jesus både med ord och sång. Det är viktigt men jag tycker jag att denna form av lovsång tyvärr har fått för mycket utrymme i våra gemensamma gudstjänster. I vissa kyrkor sjungs bara den typen av lovsång.

Jag tror det är bra när det är mångfald och inte bara en sorts lovsång. Annars är risken stor att det blir enfald. Oh, vad jag önskar att denna typ av sång och musik ska få en renässans i våra kyrkor idag. Jag skulle gärna vilja vara med i en kör som sjunger förkunnande lovsång och berättande lovsång. Jag tycker det är helt underbart. Att få sjunga ut vad Jesus betyder för mig, hur han hjälper mig i livet och proklamera det som står i bibeln, det är medicin för mig. Det är en riktig styrkeboost och glädjeboost på samma gång. Visserligen sjunger jag denna typ av sånger mycket här hemma men det är en glädje att få sjunga tillsammans med andra också.

Jag vill citera några av texterna vi sjungit idag. Läs texterna och sug in varje ord:

När det levande vattnet flödar fram inom mig, ska jag få den kraft och hjälp jag behöver. Och den styrka jag har det är min tro på Jesu namn. Strömmar av vatten flödar fram.

Makten är i Jesu händer. Allt är honom underlagt. Dödens udd är bruten, ondskans makt är krossad. Han har vunnit seger, han har makt. Jesus har makt, han har allt makt. Han vunnit seger där på Golgata.

Han är min glädje, han är min sång. Honom jag prisar livsdagen lång.

Morgondagen vad den rymmer, ja, det vet ej du och jag. Men det finns dock en som gör det, honom följer jag idag.

Jag avlutar med att lägga upp en film där vi sjunger sången Fader vår. Denna sång har jag hört och sjungit under stora delar av mitt liv. Den är underbar. Igår fick jag vara med och sjunga den på nytt. Sjung med om du vill! ❤️🙏🎶🤗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s