Havrebröd är kanon

Advent och jul är en underbar tid. Jag gillar att baka, laga mat och bjuda hem vänner. Oh, så mycket gott jag har ätit! Jag har verkligen njutit i fulla drag. Tyvärr är det lätt att dra på sig några extra kilon när man äter för mycket under en längre tid. Det är inte roligt när kläderna börjar spänna så nu är det bara att göra ett race för att gå ner de där kilona. När jag väl har bestämt mig så är det lätt och i torsdags (för sex dagar sen) bestämde jag mig. Sen dess har jag gått ner ca 1 kg. Jag har varit med i Viktväktarna vid några tillfällen så jag vet exakt hur jag ska göra. Jag behöver inte skriva upp vad jag äter utan jag äter efter mitt sunda förnuft.

När jag vill gå ner några kilon så äter jag detta havrebröd. Det innehåller noll points så jag kan alltså äta hur mycket jag vill av det. Jag bakade fyra satser för någon vecka sen men de kommer att ta slut inom kort så ikväll har jag bakat fem nya satser. Planering är A och O. Annars är det lätt att falla dit och ta vanligt bröd som innehåller onödigt många points. I vanliga fall är det ingen fara men just under viktnedgången är det bättre att äta så mycket nollpointsmat som möjligt.

Nu ligger 41 nybakade havrebröd i frysen. Det blir smidigt att ta fram varje dag. Dessa bröd går också fint att rosta. Mums!

Här kommer receptet ifall du vill testa.

Havrebröd (8 st)

4 dl havregryn 
2 ägg
2 dl yoghurt, filmjölk eller kvarg
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda ihop filmjölk och ägg. Tillsätt övriga ingredienser. Låt degen stå och dra i 10 min.

3. Klicka ut degen med en sked i åtta högar på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn om du vill. Jag gör det inte men det blir fint med havregryn på.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min.

Lycka till!

Havregryn är mycket nyttigt. Det innehåller många näringsämnen, vitaminer och mineraler. Det innehåller också fibrer, protein och kolhydrater. Havregryn boostar immunförsvaret och håller igång magen. Det håller också blodsockret på en jämn nivå vilket gör att man känner sig mätt och då är risken mindre att man småäter. Det hjälper till att sänka det onda kolesterolet. Bara fördelar, helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s