Det är coolt att vara snäll

Jag är ingen köpgalen person utan tänker oftast igenom om jag verkligen vill ha och behöver det jag just står i färd att köpa. Jag gillar inte grejer som bara står i skåpen till ingen nytta. Jag rensar hellre bort det jag inte behöver för att få ordning och reda.

För några veckor sen när jag var hemma hos min mamma i Nybro tog jag en runda på stan vilket jag ofta gör när jag är där. I Butik Karamellen fick jag se denna mugg som är handmålad av Lyckliga L8. Jag kunde inte motstå den p g a det tänkvärda budskapet utan köpte den efter bara någon minuts övervägande.

Att vara snäll är för mig någon mycket positivt och viktigt. Jag gillar snälla människor. När jag googlar på snäll hittar jag bl följande länk: https://sv.wiktionary.org/wiki/sn%C3%A4ll Här kan vi läsa att synonymer till snäll är följande ord: bussig, gemytlig, god, godhjärtad, godmodig, hjälpsam, hygglig, rar, trevlig, tillmötesgående, välmenande, fridsam, reko, schysst. Läs orden igen och tänk på vad de betyder. Det är fantastiska ord som ger mig harmoni i själen. Vem vill inte bli sammankopplad med dessa ord? Jag vill gärna tillskrivas dessa egenskaper och jag mår otroligt bra i sällskap med människor som uppfyller dessa egenskaper.

Ibland kan man höra uttrycket ”snäll som en ko”. Det sägs nästan lite nedlåtande som om det inte är bra att vara snäll. Jag tror tvärtom. Det är fint att vara snäll och man mår bra av att vara snäll. Bonusen är att också människor i ens omgivning mår bra om man är snäll. Se på min härliga tavla som jag köpte för några år sen när jag var på Konstrundan i Hjo. Korna är som vi säger snälla och de ser verkligen ut att må bra. Vilken harmoni som vilar över dem! Eller hur?

Två kor går på en grön äng. De verkar fridsamma och ser ut att må fint.
Vacker tavla, med två välmående kor, målad av Lasse Magnusson i Hjo.
Jag köpte tavlan då jag var på konstrunda i Hjo för några år sen.
https://www.vastsverige.com/kulturkvarteret-pedagogien-hjo/evenemang/hjo-konstrunda/

När jag tittar på motsatsord till snäll så hittar jag på https://www.synonymer.se/sv-syn/sn%C3%A4ll följande ord: elak, ond, taskig, trotsig. Jag tycker det känns självklart att man hellre vill förknippas med ordet snäll och dess synonymer än med dessa fyra motsatsord till snäll.

Stefan Einhorn gav i september 2005 ut boken ”Konsten att vara snäll”. https://stefaneinhorn.se/Konsten-att-vara-snall Jag har den som talbok och har lyssnat på den flera gånger. Budskapet i boken är verkligen något som tilltalar mig. Världen mår bra av snälla människor och inte minst vi själva tjänar på att vara snälla. Stefan Einhorn skriver följande: ”Den snälla människan är minst av allt dum, tvärtom mycket klok eftersom hon har förstått att det vi gör för andra gör vi också för
oss själva.”

Kan man vara för snäll? Om man gör saker av ett gott hjärta och inte förväntar sig något tillbaka behöver man aldrig bli besviken utan då är glädjen man ser hos den andra människan belöning nog. Däremot om jag gör saker bara för ”att vara snäll” men egentligen inte vill det kan det skada mig på sikt. När jag letar efter fler synonymer till snäll så hittar jag under följande länk https://www.synonymer.se/sv-syn/sn%C3%A4ll samma ord som finns på Wikipedia men även orden lydig, väluppfostrad, foglig, medgörlig, beskedlig. Jag tror inte det är bra att vara alltför foglig och medgörlig utan det är viktigt att stå upp för sin egen person och inte trampa på sig själv. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen. Jag tror vi alla kör i diket ibland, antingen på den ena eller den andra sidan, men det är av misstagen vi lär oss och kan fortsätta vår färd framåt genom livet.

Jag avslutar med några citat. Det första är hämtat ur boken Känner du Pippi Långstrump? ”Då blir de bägge tjuvarna så rädda och börjar gråta. Pippi tycker synd om dem och ger dem var sin gullpeng att köpa mat för. För Pippi är snäll. Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.” 

Bamse säger detsamma och han lär också ha sagt: Bättre vara snäll än stark.

2 reaktioner till “Det är coolt att vara snäll

    1. Men vad säger du?! Vad roligt att ni är bekanta! Hälsa så varmt från mig som de inte känner alls! 😃 Jag älskar tavlan och väldigt många vänner som kommer hit beundrar den och tycker att den är såååå fin. Det får nog bli en konstrunda till Hjo snart.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s