Använder du också varor efter bäst före-datum?

Jag har haft en Ricottaost i kylen väldigt länge. Bäst före-datum var 2019-02-08 och det har inte blivit av att jag använt den. Min erfarenhet är att många produkter håller otroligt länge bara man inte öppnar dem men efter nästan fem månader hade jag inte förväntat mig att kunna använda den.

Idag när jag rensade ut gamla tidningar råkade jag få syn på ett recept på Citron- och ricottakaka. Jag tänkte på den gamla ricottan jag hade i kylen och läste igenom receptet. Till kakan behövdes också 200 g mald mandel och det hade jag i frysen sen en månad tillbaka då jag hade malt alldeles för mycket mandel till ett storbak. Detta var ju mitt i prick helt enkelt. Så bra att göra av med grejer från frysen. Jag bestämde mig för att kolla upp ricottaosten.

Jag hade väntat mig att den kanske skulle vara missfärgad, lukta illa och inte smaka bra men, hör och häpna, den såg fräsch ut och smakade utsökt. Jag satte direkt igång att baka. Kakan blev mycket god. Jag avnjöt en bit tillsammans med en mugg kaffe efter maten.

Här kommer receptet om du vill göra den. För att få den glutenfri funkar det säkert att byta ut den lilla mängden vetemjöl mot maizenamjöl.

Detta kändes mycket bra för mig. Jag gillar att ta tillvara den mat jag köpt. Jag passade på att googla lite ang matsvinnet och hittade följande på Naturvårdsverket. https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Matsvinn/ Den som vill kan också handla produkter där utgående datum närmar sig till billigare priser. Kanske något för dig som har stor familj. https://www.matsmart.se/sa-funkar-matsmart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s