Superbäret Rönnbär kommer jag att äta varje dag

Rönnbär är ett superbär som innehåller massor av c-vitaminer. Det räcker med tre rönnbär per dag för att fylla dagsbehovet av c-vitamin. (Jag har i efterhand hört att detta inte riktigt stämmer. Jag hade läst det på hälsosidor vars länkar du hittar längre ner. Vi kanske får ta denna info med en nypa salt men att rönnbär är nyttigt, det är helt säkert.) Det innehåller en massa antioxidanter och mineraler samtidigt som det stärker immunförsvaret. Detta superbär förebygger både urinvägsinfektioner och ledvärk. Det innehåller både järn och karotin (karoten).

Man kan både hetta upp, torka och frysa rönnbär utan att näringsinnehållet försämras. Rönnbär kan upplevas sura och då är det bäst att frysa in dem innan man äter dem. Det går också bra att vänta med att plocka rönnbär tills det varit frost. Risken är att sidensvansarna har ätit upp dem då.

Jag tog det säkra före det osäkra och plockade rönnbär idag. Jag har nu frusit in dem och har ett förråd så att det räcker till tre om dagen ett år framåt. Efter att ha läst om rönnbärets hälsobringande effekter tänker jag plocka mer. Jag ska göra gelé och marmelad. Det känns så bra att boosta sig med massor av vitaminer nu när den kalla årstiden närmar sig. Kan jag motverka förkylningar så är det mycket värt.

Tyvärr gäller inte allemansrätten för rönnbär. Min man berättade att de sagt det på radion idag och jag har själv läst det ikväll. Man får plocka rönnbär på sin egen mark eller också fråga markägaren om lov. Jag visste inte det utan plockade på en ganska allmän plats. Dock tror jag inte att någon kommer att plocka dessa rönnbär utan det är bara möjligtvis sidensvansarna som blir sura på mig.

Rönnbär kan också hjälpa mot trög mage eftersom de innehåller sockerarten sorbitol som har en milt laxerande effekt. Fördelarna med att äta detta superbär är många.

När jag stod och plockade rönnbären kom det en bil som stannande och vevade ner rutan och jag hörde en manlig röst säga: – Vad gör du? (Hjälp tänkte jag….är det en vakt från kommunen?) Jag blev lättad när jag vände mig om och såg att det var en bekant som stannat till. Han hade råkat köra förbi just då.

Här följer några länkar så du själv kan läsa vidare om nyttan med rönnbär. http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/ronnbar https://www.alterhedens.se/halsa-i-bar/ronnbar/ https://www.newsner.com/knep/det-hander-i-din-kropp-om-du-ater-3-ronnbar-om-dagen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s