Bort med mossan mellan stenplattorna

Det blir min fjärde sommar här på Tallkullen och jag har inte direkt lagt märke till någon mossa mellan stenplattorna tidigare, bara lite grand på några ställen förra sommaren. Antingen har den inte funnits där eller har jag varit blind för detta. För några dagar sen blev jag dock varse all mossa och insåg att det bara var att skrida till verket direkt. Just do it!

Jag köpte en robust kultivator och satte igång. Nu, några kvällar senare, är det klart både på uteplatsen på framsidan och på baksidan av huset. Det är riktigt skönt att komma ut efter jobbet och arbeta i trädgården några timmar. Jag tog även någon halvtimma på lunchen igår. Detta är ett arbete där resultatet syns direkt och då blir det roligt.

Nu är frågan, hur jag går vidare? Jag har googlat lite och fått några tips. Jag ska nog köpa fogsand och lägga mellan plattorna så de inte får någon chans att röra sig. Jag läser att 20 kg kostar 75 kr vilket är överkomligt. Det finns vissa typer av fogsand som är extra motståndskraftig mot ogräs. Med den blir fogen så tät att ogräset har svårt att växa i fogen. Den kostar lite extra men det får det vara värt.

Det är viktigt att både beläggningen och fogsanden är helt torr när man borstar ner den. Annars blir fogarna inte fyllda ordentligt. Kanske jag ska vänta tills den riktiga vårvärmen kommer så allt är riktigt torrt.

När man borstar ner fogsanden är det bra att borsta diagonalt för då fylls fogarna snabbt upp. När fogarna är fyllda ska den överblivna fogsanden borstas bort och sen ska man köra med en plattvibrator. Då läggs plattorna på plats ordentligt. Sen ska man borsta ner fogsand i fogarna igen genom att borsta kors och tvärs och sen borsta beläggningen ren för att köra ytterligare en gång med plattvibrator. Måste man verkligen köra med en plattvibrator? Jag har ingen sådan. Det gjordes väl innan jag flyttade in av dem som lade plattorna?

Har du några bra tips får du gärna kommentera under inlägget.

Skrivet senare: Nu har det gått några timmar sen jag skrev inlägget och har fått ett par svar. Mina vänner säger att det inte är nödvändigt att köra med plattvibrator så då hoppar jag över det. Kanske det är viktigare att göra det när det är plattor man kör på men i carporten har jag ingen mossa så det är lugnt. En annan bekant tipsade om att jag kan testa ett fogjärn nästa gång. Det blir nog inte snyggare men lite lättare för mig, tror hon.

Tack till er som gett tips och goda råd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s