Goda vänner på besök 6 juni – vänskap är en fantastisk gåva

Den vackra svenska träflaggan, som jag fick på min studentexamen 1982, står på bordet idag och det känns fint att få fira vårt vackra land Sveriges nationaldag.

Jag har haft besök av goda vänner. Jag lärde känna Carin och Madeleine på en vandringsresa till Schweiz 2008. Vi var även på en vandringsresa till Italien 2009 och sen dess har vi träffats lite då och då, ibland oftare och ibland mer sällan. Nu var det väldigt länge sen sist så jag passade på att bjuda hem dem idag. Så härligt att få umgås och prata, prata och åter prata. Inga startsträckor utan vi fortsatte där vi slutade sist. Mycket har hänt i våra liv sen sist och det känns fint att få dela en del av detta med varandra.

För mig har vänskap alltid betytt väldigt mycket. Vissa vänner har man för en tid medan andra finns kvar hela livet och varje vänskap är en källa till vishet och rikedom. Jag vill citera en vers från boken De vackraste orden om livet – Aforismer från tre årtusenden: Det är en god regel att överallt där du färdas i livet använda alla tillfällen att visa vänlighet, uttala sanningar och söka vinna vänner, med ett ord uppföra dig så som om du skulle stanna där hela livet. (John Ruskin) Denna vers har följt med mig sen 1991 då jag köpte boken. Jag tycker den säger så mycket. Att var vi än färdas på vår livsresa kan vi använda alla tillfällen att visa vänlighet, uttala sanningar och söka vinna vänner. Vilka livsregler! Jag älskar dessa råd. Även om man bara ses för en kort ordväxling någonstans i världen, arbetar på samma arbetsplats några år eller bor på en plats tillfälligt så har vi allt att vinna på att följa dessa råd: Uppföra oss så som om vi skulle stanna där hela livet.

Främlingar är vänner som du ännu inte känner. Genom att ha ett öppet sinnelag och att möta varje medmänniska med kärlek och respekt har både vi och människor vi möter allt att vinna. Vi är alla barn på samma jord och vi är lika värdefulla. Ingen är förmer än den andre och vi har alla något att ge. Varje pusselbit är viktig, annars blir pusslet inte helt. Tänk på det när du möter en människa! En främling kan bli en vän för livet. Genom att säga rätt ord i rätt tid till en medmänniska kan vi få vara med och lysa upp någons dag och vem vet kanske säga ett ord som blir ett lyft för hela livet. Tänk på det när du möter en ny människa idag, imorgon och alla dagar!

Jag avslutar med en dikt av Hjalmar Gullberg.

Om i ödslig skog
ångest dig betog,
kunde ett flyktigt möte
vara befrielse nog.

Giva om vägen besked,
därpå skiljas ifred:
sådant var främlingars möte
enligt uråldrig sed.


Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte
borde vara så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s