Levadavandring i Paradisdalen på Madeira

Idag har vi gjort en levadavandring. En levada är en bevattningskanal eller akvedukt som endast finns här på Madeira. På 1500-talet började portugiserna bygga levador för att frakta vatten till jordbruksområden. Den senaste byggdes på 1940-talet. Man för stora mängder vatten från de västra och nordvästra delarna av ön till de torrare delarna i sydost, som är mer gynnsamma för boende och jordbruk. https://sv.wikipedia.org/wiki/Levada_(bevattningkanal)

Det blev en lättare vandring på 5 km. Vi stannade och tittade på många olika växter. Här ser vi kamelia och flaskborstträd vars blommor liknar just flaskborstar.

Eucalyptusträd finns det gott om. Här ser vi en söt liten murgröna på en eucalyptusstam.

Afrikas lilja kantade vägen men tyvärr var den överblommad men vi passade på att ta med oss frön hem till Sverige. Det ska bli roligt att plantera dem till våren. Jag hoppas på fina blommor av Afrikas lilja i mina krukor i trädgården. Det kan dock ta några år innan de börjar blomma. Jag köpte också lökar i saluhallen och tänker testa att plantera både frön och lökar.

Nu närmar vi oss slutet av vår vandring. Vacker utsikt över bebyggelsen.

Yvonne och jag är nöjda och glada.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s