Första Coronabrevet skrivet av Sussie Kårlin

Sussie Kårlin, kyrkoherde i Ryssby-Åby Pastorat i Kalmar kommun, har skrivit ner vad hon tror att Paulus kanske hade velat säga oss i denna tid av coronakris. Första Coronabrevet – klassisk kristen tro i modern tappning.

Jag tycker brevet är bra och rekommenderar dig att läsa det. Hon skriver bl.a. följande:

Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar, presidenter och statsministrar – för alla som har makt. Att be så är riktigt och behagar Gud.

Här kan vi alla hjälpas åt. Vi ska be för ALLA människor. Visst är det underbart!? Vi ska be för dem som har makt att de tar rätt beslut. Själv ber jag också för forskare, läkare m.fl. att deras hjärnor ska vara extra skärpta och att de kan arbeta fram ett fungerande vaccin så snabbt som möjligt.

Jag har hört att många av er blivit slavar under rädslan. Den rädsla som vill skingra, förgöra och förminska kärleken. Men rädslan har ingen makt, då den sanna kärleken uppenbaras. Rädslan står under tomhetens välde och utplånas av kärleken. Ty jag är viss om att varken liv eller död, varken virus eller börskrascher, varken isolering eller frihet, varken propaganda eller pastabrist eller något annat kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre. I honom har den fullkomliga kärleken tagit sin boning och genom hans död på korset har rädslan mist sin makt.

Ja, så sant. Ingenting kan skilja oss från Guds kärlek. Vem vet, kanske tar vi tid att komma närmre Gud när vi är hemma i våra hem och inte är så upptagna med olika aktiviteter. Detta kanske blir en tid som kommer att förändra våra liv till det bättre. I Jakobs brev 4:8 står det: Närma er Gud, så skall han närma sig er. Vill du lära känna Gud på ett bättre sätt och veta hans tankar för ditt liv? Ta då tid tillsammans med Gud och prata med honom om det du önskar och det du funderar över.

Sussie skriver vidare:

Sök inte ert eget bästa utan andras. Väck inte anstöt genom att själva resa till fjällen under påsken och samla inte dina vänner till en fest bara för att du är 68 år och ni inte blir fler än 499 personer på middagen. Själv försöker jag rätta mig efter de råd som myndigheterna ger och underordnar mig den överhet och expertis som Herren i denna tid givit oss. Med hjälp av blomstrande tvål och sanerande handsprit kan var och en på detta sätt vara en Kristusdoft till sin omgivning.

Jag tycker Sussie uttrycker det på ett så härligt och bra sätt. Här gäller det att vi tar hänsyn till varandra och inte bara tänker på oss själva.

Sträva efter kärleken. Kärleken är tålmodig och god. Den är inte självisk och den brusar inte upp. Tänk på detta innan ni hamstrar toalettpapper eller Alvedon. Det är saligare att ge än att få, och Gud älskar en glad givare.

Visst är det så. Har jag mer mat och medicin hemma än vad jag själv behöver är det min plikt att dela med mig. Här gäller det att vi hjälper varandra. Själv skulle jag kunna ”leva på hullet” ett bra tag och dela med mig lite extra till den som är i större behov av mat än vad jag är.

Följande verser är mycket bra.

Jag är förvånad över att ni så snart övergett den längtan som ni burit på tidigare. För bara några månader sedan fanns det bland er många som kämpade med stress och överbokade kalendrar. Många suckade då inför Herren och önskade att Herren skulle förse med mer tid för vila och sabbatsro. Nu har den möjligheten givits några av er men ni blir bedrövade och uttråkade och klagar likt Israels folk i öknen, fastän att Herren försörjer er med både manna och nåd. Ni har ju även tillgång till episoder av Herren Jesus Kristus liv på Netflix och lovsång via Youtube. Nej, ha fördrag med varandra och ta väl vara på tiden.

Vi får anpassa oss efter situationen och vila lite extra om vi har möjlighet till det. Vi kan också njuta av små nära ting. Jag tror att vi under denna coronakris kan hitta nya värden i livet. Vi blir också mer kreativa och vi försöker hitta lösningar till olika problem.

Ja, jag säger, ta väl vara på den tid som getts er. Låt er uppfyllas av Ande och tala till varandra – på balkonger och i fönster – med psalmer, hymner och sång.

Coronakrisen har ett högt pris. Många har förlorat en nära anhörigt vilket är oerhört tragiskt.

Jag tar med er alla i mina böner, ni som till kropp eller själ lider i denna stund. Ni som hostar, snorar och har värk eller feber. Till mina bröder och systrar som förlorat en nära anhörig vill jag påminna om evangeliets kraft, som jag inte skäms för; Vi förkunnar en Kristus som uppstått från de döda. Vad jag säger er är ett mysterium men vår religions hopp. Ty liksom Kristus uppstod från de döda skall också vi få uppstå med honom. Det hoppet sviker oss inte.

Du kan läsa hela Första Coronabrevet här: https://www.svenskakyrkan.se/ryssby-aby/forsta-coronabrevet

Gud välsigne dig min vän!

2 reaktioner till “Första Coronabrevet skrivet av Sussie Kårlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s