Mungbönor förebygger och kan döda cancerceller

För många år sen groddade jag olika bönor och frön. Efter att ha blivit inspirerad av goda vänner i helgen tog jag fram min groddningsburk. Som tur är har jag inte rensat bort den men den låg inte i köket utan i ett förråd på bottenplan.

Jag fick veta att mungbönor förebygger och kan döda cancerceller. Det finns ett ämne i groddar som är farligt för cancerceller. Det är vitamin B17. Detta ämne ger sig inte på friska celler utan bara cancerceller och försöker bryta ner dem. Du kan googla och läsa mer om detta. Det finns många hälsoeffekter av groddade bönor, frön etc.

När man groddar bönor, linser, frön etc blir de enzymrika. Enzymerna som utlöses i processen ökar ämnesomsättningen vilket i sin tur leder till friskare organ, blod och bättre hälsa överlag. Enzymer underlättar matsmältningen och sätter fart på fettförbränningen. Groddar innehåller få kalorier men massor av vitamin A, B, C och E.

Groddar innehåller en stor andel fibrer som gör att mage och tarmar mår bra. Mycket fibrer håller oss också mätta längre.

I måndags lade jag mungbönorna i blöt över natten och sen fördelade jag dem i burken i två våningar. När man groddar ska det vara mörkt runt burken men eftersom denna burk är mörk i sig själv så vet jag inte om det är tvunget att ställa den i ett mörkt skåp. Jag har haft den framme på bänken.

Jag har sköljt bönorna 1-2 gånger per dag. Ikväll tyckte jag att det var dags att skörda. Det har nu gått tre dygn sen jag lade dem i blöt.

Jag lade dem först i en stor burk och fyllde på med vatten och rörde runt för att få bort så mycket som möjligt av de gröna skalen. Efter att jag silat bort vattnet lade jag dem i en plastburk med lock och ställde i kylen.

Nu ska jag äta dem på mackan och blanda dem i sallad. De är också goda att äta som de är. Man kan tillsätta dem i olika maträtter. Det finns många bra recept. Det ska vara gott och nyttigt. Då har man lyckats tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s