Kan rabarber bota cancer?

Häromdagen fick jag se en artikel där det skrivs att rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar. Detta låter ju helt fantastiskt så jag passade på att läsa lite mer. Här följer några länkar för dig som är intresserad:

https://kurera.se/rabarber-kan-halvera-antalet-cancerceller-48-timmar/?fbclid=IwAR2yaiZwfqfn5cCynozxamPPaTLuEST2yzaxpxUCjI-AHV0RLP9akftIAjw#.XNPJ71L1epJ.facebook https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/genombrott-for-ny-cancermedicin https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kkd7j/ny-superbehandling-kan-bota-leukemi https://www.aftonbladet.se/halsa/a/G10aMB/ugnsbakad-rabarber-mot-leukemi

Vilket sammanträffande att min goda vän Gunnel som bor här i Hovslätt idag frågade om jag ville plocka rabarber i deras trädgård! Självklart ville jag det. Jag åkte dit direkt efter jobbet och plockade med liv och lust. Det hade regnat lite så luften var frisk och ljuvlig. Jag njöt av den lilla stunden i deras trädgård. Själva var de inte hemma men grannen, en okänd bekantskap, kom precis hem så jag passade på att berätta om denna forskning. Han tyckte det lät bra och frågade: – Gäller det även den cancer man kommer att få?

Ja, man kan ju alltid hoppas att det är nyttigt även i förebyggande syfte men när jag läser artiklarna noterar jag att man tyvärr inte kan få denna positiva effekt bara genom att äta rabarber. Doktor Hayley Frend vid Cancer Research UK säger: – Även om det är bevisat att parietin kan behandla cancer hos människor, är det osannolikt att någon skulle kunna äta tillräckligt med rabarber för att få nytta av fördelarna. Man måste koncentrera parietinet.

I vilket fall som helst så kom vi fram till att det nu ska ätas rabarber i form av kräm, paj och även som pressad fruktdryck. Gunnel sms:ade ett recept som jag tänker göra eftersom jag förstår att det måste vara något gott. Av erfarenhet vet jag att hos Gunnel bjuds det bara på smarriga saker. Detta recept innehåller bl a kokos och havregryn. Jag kanske återkommer med bild, utlåtande och recept när jag gjort pajen en annan dag. Rabarber är en grönsak så det får bli en söt grönsakspaj.

Jag vill avsluta med att poängtera att man ändå bör vara lite försiktig eftersom rabarber innehåller oxalsyra som är giftigt och som i stora mängder kan rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem. Tillagad rabarber däremot innehåller en mycket hög koncentration av antioxidanterna polyfenoler som enligt tidigare studier visat sig kunna stoppa tillväxten av cancerceller. Det har också konstaterats att ett ökat intag av polyfenoler förlänger livet. https://kurera.se/studie-bekraftar-polyfenoler-forlanger-livet/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s