Gick Ryforsleden idag

Min goda vän Monica och jag åkte till Ryfors som ligger strax utanför Mullsjö. Vi hade bestämt oss för att vandra Ryforsleden. Den är bara 6,2 km lång men det tog tid för det fanns så mycket vackert att stanna upp vid.

På bilden nedan ser vi ett septiktanksystem. De två pelarna i gult tegel är ventilationen till Sveriges första septiktanksystem. Detta system installerades under Ryfors Bruks storhetstid i slutet av 1800-talet. Konstruktionen utvecklades i England, ett land som på 1800-talet var något av Europas teknologiska högborg. Själva septiktanken ligger nedgrävd mellan huvudbyggnaden och dessa pelare. I Engelska villan (strax intill) finns de ursprungliga toalettstolarna. (Förmodligen är de landets första.)

Vi gick på mysiga stigar längs med Tidans forsande vatten. Så underbart!

Här ser vi ut över Stråken.

Här ser vi ett vackert lärkträd. Det är så underbara gröna färger nu.

Vi går över Maltes bro och fortsätter sen att titta närmre på blommor och andra växter.

Vackra gamla grindstolpar.

Vi vandrar vidare genom Ryfors Gammelskog som känns som en urgammal trollskog. Några av träden här är 300 år gamla. Skogen är i princip orörd med undantag av denna siktgata. Den hör ihop med Ryfors herrgård och den gamla engelska parken. Siktgatan är cirka 25 meter bred och 165 meter lång. Den ska hållas öppen och fri från stora träd. Det ska vara fri sikt från stigen upp till Ryfors herrgård.

Nu har vi kommit fram till Pinnabron som leder oss över Tidan. Mitt på bron finns en bänk som vi inte vågade provsitta.

Vid sekelskiftet omfattade Engelska parken 375 hektar och innehöll bland annat Sveriges första golfbana. Den anlades 1888 när Edvard Sager återkom till Sverige efter en tids tjänstgöring i England. Edvard blev också Svenska Golfförbundets förste ordförande.

Vi njöt av denna underbara vandring.

Vi passerade ett kalhygge. Vad gör man inte för att muntra upp sig? Sjung med om du vill!

Oh, vad livet är härligt sjunger vi i en sång. Blir det nånsin besvärligt stämmer vi upp en sång. Se små solstrålar lockas fram av vår lilla sång. Det ljusnar, det lättar om vi på en gång sjunger vår lilla sång.

När vi nått målet vid Ryfors bruk åkte vi in till Mullsjö och delade en smörgåstårta (för två personer) på Landhs konditori. Vi satt kvar långt efter stängning och bara njöt av den vackra vårkvällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s