Hälsingegårdar

Vi bor på Strandpiren som är en underbar plats. Här ser vi terassen där man kan sitta och äta när vädret tillåter. Vi har en fin vy in mot Hudiksvall.

Vi började dagen med en promenad in till city för att besöka Hälsinglands Museum. Det fanns mycket fint att se och intressant information om Hälsingland.

Sen gav vi oss iväg ut på en runda för att besöka några hälsingegårdar. Sju av hälsingegårdarna har blivit världsarvsgårdar. Nu har vi kommit till Gästgivars i Vallsta. Detta är en jättefin plats så här passade vi på att fika också.

Färden gick sen vidare till Träslottet i Arbrå. På 1960-talet blev den vackra storbondegården Hans Anders känd som Träslottet genom konsumentjournalisten Willy Maria Lundberg som här förverkligade sin dröm om ett ”kvalitetshus” med fokus på bruksting.

Vi åkte sen vidare till Jon-Lars och Pallars i Långhed. De båda gårdarna finns med på Unescos världsarvslista men tyvärr var de stängda. Jon-Lars är den största hälsingegården.

Vill du läsa mer om Hälsingegårdar eller få inspiration inför en resa så klicka här: https://halsingland.se/halsingegardar/

Väl tillbaka i Hudiksvall bestämde vi oss för att äta middag hemma på Strandpiren. Restaurangen finns med i White Guide och prisas som en av Hälsinglands bästa restauranger. Vi åt Ryggbiff med parmesanpotatis, sauce bearnaise och vitlöksstekta bönor. Till dessert åt jag Friterad ostkaka från Forsa med jordgubbar och vispad grädde. Min man, som är jägare, uppskattade verkligen ryggbiffen. Han var imponerad av hur mör den var och gav den högsta betyg. Tidigare i veckan åt vi ostkaka från Forsa med saftsås. Jag ville verkligen testa denna specialitet igen men jag tycker att den naturella som jag åt i måndags var godare än den friterade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s