Rödbetsjuice gör susen

Jag hade två stora fina rödbetor i kylen och kände för att göra rödbetsjuice. Jag hade inte gjort det tidigare med min råsaftcentrifug så det var på tiden. Det smakade sött och gott.

Jag läser om vilka hälsobringande effekter rödbetsjuice har. Det innehåller B-vitaminet folat och ämnet nitrat. Rödbetans färgämnen, som gemensamt kallas betalainer, har antioxidativa effekter som motverkar många sjukdomar.

Nitratet i rödbetan tros kunna höja prestationsförmågan och uthållighetsförmågan och intages då med fördel av de som idrottar. Intensiv forskning pågår just nu om rödbetans och rödbetsjuicens hälsobringande effekter bl. a. när det gäller hjärtsjukdomar.

Under länken https://xn--rdbetsjuice-rfb.se/ läser jag att intag av rödbetor kan sänka blodtrycket. Förklaringen till effekten beror på att rödbetor innehåller nitrat som kroppen omvandlar till kväveoxid via munnens bakterier, vilket utvidgar blodkärlen och således minskar blodtrycket. För att detta ska ske bör man inte använda bakteriedödande munsköljmedel som dödar de nitritproducerande bakterierna.

Jag läser vidare under länken https://xn--rdbetsjuice-rfb.se/category/allmant att rödbetsjuice sänker blodfetterna och motarbetar springmask. En ny studie har visat att rödbetans färgämne betanin, genom sina antioxidativa egenskaper, har potential att motverka en av de nedbrytande funktioner som ses vid Alzheimers. Jag läser vidare att rödbetor motverkar diabetes typ 2 och komplikationer av sjukdomen. Rödbetans färgämnen har både antiinflammatoriska och anticancerogena egenskaper. De fungerar som antioxidanter och genom att motverka skadlig oxidation skyddar de mot flera degenerativa sjukdomar.

Kort sagt, rödbetor och rödbetsjuice är jättenyttigt. Själv tycker jag att det smakar gott också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s