Nu odlar jag chili som verkar vara rena hälsokosten

För några veckor sen fick jag små chiliplantor i en kruka av min goda vän Eva. Ikväll har jag planterat om dem så de har varsin kruka. Detta ska bli spännande. Jag har inte odlat chili tidigare.

Jag har hört att chili är väldigt nyttigt så jag kollade upp lite fakta som jag delar med mig av här.

Chilin innehåller massor av c-vitaminer men också kalium, magnesium, järn, A- och B-vitamin samt en hel del betakaroten (som hjälper huden skydda sig mot solen). Chilin stärker immunförsvaret, den hjälper till att öka fettförbränningen (BRA!) och den ger oss den där extra endorfinkicken. Ju starkare den är desto mer frigörs endorfinerna

Jag hittade följande text i tidningen iform, https://iform.se/nyttig-mat/kostrad/at-chili-och-lev-langre

Äter du mycket chili, kan du se fram emot att leva längre och slippa bli sjuk.

Forskare från University of Vermont har till och med kunnat mäta effekten: Äter man chili regelbundet, har man 13 procent lägre dödlighet. Med stor sannolikhet är det ämnet capsaicin som i princip verkar som ren medicin. Capsaicin är det som gör att chili smakar starkt. Enligt forskarna stimulerar capsaicin ett särskilt protein – Transient Receptor Potential (TRP)-protein – i våra celler. TRP-proteinet befinner sig längst ut i cellerna, och det är det som ser till att andra viktiga ämnen transporteras in och ut.

Andra undersökningar har visat att när mängden av TRP-proteinet växer så bidrar det till att hålla vikten nere, vilket förebygger exempelvis hjärt-kärlsjukdom och ämnesomsättningssjukdomar.

Även om forskarna betonar att det behövs fler studier innan man kan säga att chili är en råvara som håller sjukdomar borta, så tror de att den starka kryddan i framtiden kommer att anges som något som förebygger sjukdom – kanske i form av ett officiellt kostråd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s